Πέμπτη, Ιουλίου 20, 2006

Οι ιδανικές διακοπές


- Μακρυά από τους αγύρτες των ακτοπλοϊκών, με τα συνεχώς "υπό επισκευή" σαπιοκάραβά τους, την έλλειψη σεβασμού σε αυτόν που πληρώνει, την βρωμιά και το απαράδεκτο φαγητό, στα περισσότερα από τα πλοία που εκτελούν τα δημοφιλή δρομολόγια, προς Κυκλάδες, Κρήτη κλπ.
- Μακρυά από τις παραλίες που γεμίζουν ασφυκτικά, με τον έναν να κάθεται δίπλα στον άλλο, τα ψώνια που αλείφονται με λάδια λες και είναι ντοματοσαλάτες, τις πλαστικές "αιθέριες υπάρξεις" που λέει και ο σιχαμερός Λιάγκας, του κατ'ευφημισμόν δελτίου ειδήσεων του Star, που διαγωνίζονται η μία την άλλη σε πορνό αισθητική παραλίας (προτιμώ τα αυθεντικά πορνό, είναι πιο ειλικρινή στις προθέσεις τους τουλάχιστον), τις οικογένειες με τις φωνές, τα ταπεράκια και τα καταπιεσμένα ένστικτα, τους πλανώδιους πωλητές που δεν σου αφήνουν ούτε μια στιγμή σιωπής στην ησυχία της, τους απατεώνες με τις reserve ξαπλώστρες, τις δυνατές μουσικές super-market από τα παραπλήσια cafe-bar της συμφοράς και ο κατάλογος είναι μακρύς!
- Μακρυά από τους απατεώνες ιδιοκτήτες rooms-to-let, με τα εξωφρενικά ενοίκια
- Μακρυά από τη μαζική υστερία των διακοπών του Αυγούστου, όπου φεύγεις για 15 μέρες και γυρνάς πίσω αποκαμωμένος απ' όλα τα παραπάνω...
Δεν υπάρχουν ιδανικές διακοπές, γιατί είναι τέτοια η προσμονή, που τις κάνει να μοιάζουν με άπιαστο όνειρο, με φυγή στην arcadia, που όμως δεν υπάρχει τις περισσότερες φορές παρά μόνο σε αρχεία του powerpoint, που καταφθάνουν μαζικά μέσω e-mail, για να σου θυμίσουν πως θα έπρεπε να είναι πραγματικά οι διακοπές.

Υπάρχουν όμως τρόποι να αποφύγεις όλη αυτή τη λαίλαπα της κακογουστιάς, να αντισταθείς σε όλους αυτούς που καπηλεύονται το όνειρο της φυγής, για να βγάλουν τα σπασμένα μιας ολόκληρης χρονιάς, να μην ενδώσεις στην καλοστημένη (με την ανοχή των απανταχού υπεύθυνων και ιθυνόντων) αρπαχτή που συντελείται κάθε, μα κάθε χρόνο, στον τόπο μας.
Γιατί δεν:
- μαζευόμαστε παρέες 4-6 ατόμων, να νοικιάσουμε ένα σκάφος, μαζί με τον skipper του, και να εξερευνήσουμε ερημικές, απάτητες παραλίες; Ούτε rooms-to-let, ούτε παλαβά ενοίκια, ούτε reserve ξαπλώστρες... Στη χειρότερη των περιπτώσεων, μερικά χάπια για τη ναυτία.
- Διαλέγουμε έναν εξωτικό προορισμό; Ενα 15ήμερο ταξίδι στην Ασία, για παράδειγμα, κοστίζει λιγότερο απ' όσο 1 εβδομάδα διακοπών στη Μύκονο. Και χωρίς 10ωρη καθυστέρηση και αναμονή στο λιμάνι... Και σε ξενοδοχεία ... 55 αστέρων, με αστακομακαρονάδες θεσπέσιες. Και με τα χρήματα που έχεις στην τσέπη σου να ενισχύουν τις ντόπιες, σακατεμένες οικονομίες, και όχι τον ντόπιο ληστή που σου χρεώνει 100 ευρώ τη βραδιά για ένα δωμάτιο με μπάνιο και κλιματιστικό.
- Δεν φεύγουμε όταν όλοι οι άλλοι γυρίζουν (όσοι μπορούμε τουλάχιστον); Η Αθήνα τον Αύγουστο ξαναγίνεται για λίγες μέρες η μαγική πόλη που ήταν κάποτε, ή ακόμη καλύτερα η μαγική πόλη που θα μπορούσε να είναι... Και δεν χορταίνεις να την περπατάς, ιδίως τα βράδυα.
- Δεν παίρνουμε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή να εξερευνήσουμε την ηπειρωτική Ελλάδα, που είναι τόσο μα τόσο όμορφη; Η Ηπειρος έχει παραλίες με νερά να τα πιεις στο ποτήρι, τα νησιά του Ιονίου είναι ωραιότερα από των Κυκλάδων, και γεμάτα πράσινο, η βόρεια Ελλάδα με τα βουνά και τα ποτάμια της περιμένει παραπονεμένη (θυμάμαι μια διαδρομή με ταξί, για τις ανάγκες μιας συναυλίας, το καλοκαίρι του 2002, από Καστοριά με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Είχα κολλήσει στο τζάμι για περίπου 2 ώρες, με το στόμα να χάσκει ανοιχτό από το όργιο βλάστησης που έβλεπα παντού γύρω μου. Δεν είχα ιδέα μέχρι τότε!).
Φέτος, θα πάω στη Ρώμη. Και λίγο στο Αμάλφι. Και μετά θα γυρίσω στην Αθήνα, και θα ξεκουραστώ σε ένα σπίτι που έχω λίγο έξω από την πόλη, στον Κορινθιακό, με ωραία ηλιοβασιλέματα, υπέροχα νερά και φρέσκα ψάρια.
Και θα βγάζω τη Λούση βόλτα στην παραλία, και θα παίρνω όσο πιο βαθιές αναπνοές μπορώ, για να αδειάσω από όλα αυτά που με βαραίνουν και να ηρεμήσω, να ξεκουραστώ! Τι πολυτέλεια. Να διαβάσω κανά 2 βιβλία, αν τα καταφέρω ίσως και περισσότερα. Και να γεμίσω νέες ιδέες, και ενέργεια. Και στη Μύκονο θα πάω ένα τριήμερο το Σεπτέμβριο, την τέλεια εποχή για να γευτείς τα αρώματα και τα χρώματά της. Σε ένα σπίτι με 10 γάτες και μια καλή φίλη, να λέμε ιστορίες.

Δεν είναι ιδανικές αυτές οι διακοπές. Οντως. Αλλά κάνω ό,τι μπορώ. Κρατώντας ανοιχτούς λογαριασμούς με το μέλλον που έρχεται πριν καν το καταλάβεις.
Καλό καλοκαίρι σε όλους.

14 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν ειμαι τοπικιστης,αλλα επειδη η καταγωγη μου ειναι απο ενα χωριο επανω ακριβως στο δρομο Καστοριας-Θες/νικης και επειδη το αναφερεις,πραγματικα και εγω ο ιδιος οποτε παω μενω αφωνος με την φυσικη ομορφια του τοπου.
Δυστυχως οι φορες που επισκεπτομαι πλεον τα "πατρια" εδαφη μικραινουν συνεχως (ας οψεται η δουλεία,ναι σωστα ειναι ο τονος).
Το πρωτο πραγμα που ανακαλυπτεις εαν αφεθεις βαθια στα δαση της περιοχης ειναι...η απολυτη ησυχια.Κανενας απο τους γνωστους ηχους της πολης. Και πιστεψε με,επειδη εχουμε συνιθησει τοσο πολυ στα αστικα περιβαλλοντα,θα σου φανει απιστευτο,αλλοκοτο και ισως και τρομακτικο να βρισκεσαι εκει,στην μεση του πουθενα,με μονο τους ηχους του δασους στα αυτια σου!

5:33 μ.μ., Ιουλίου 20, 2006  
Blogger blade runner said...

Γλυκιά Γεωργία, να'σαι πάλι! Σε φιλώ.

@amra

ξέρω πολύ καλά τι εννοείς, ή μάλλον, φαντάζομαι, γιατί εγώ ήμουν δυστυχώς μόνο περαστική...

Επιφυλάσσομαι για το μέλλον όμως.

4:27 μ.μ., Ιουλίου 21, 2006  
Blogger resident said...

Σε όλα συμφωνώ.Υπέροχη όλη η διαδρομή Ηγουμενίτσα Θεσσαλονίκη. Καταπράσινη, ίσως η πιο ωραία διαδρομή στην Ελλάδα.Τα ιόνια τα ομορφότερα(ελπίζω να μην γίνουν Μύκονος, θέλουμε ησυχία εδώ).
Σου εύχομαι να περάσεις καλα. Πρόσεχε όμως μη φας πολύ ψάρι. Κάνει κακό (στο ψάρι).
Καλές διακοπές blade.

6:52 μ.μ., Ιουλίου 21, 2006  
Blogger basik-ly said...

Καλά που υπάρχουν και τα blog σας για να μαθαίνουμε τα πλάνα σας για Αμάλφι και για Κάπρι... Madonna mia!

1:44 π.μ., Ιουλίου 26, 2006  
Blogger blade runner said...

@vasik

αχ, φίλε μου, η αλήθεια είναι ότι η θεά Madonna είναι μόνο η αφορμή, αφού αυτή, απ' ό,τι φαίνεται θα τη δει μόνο ο γνωστός-άγνωστος. Το ταξίδι όμως στήθηκε γύρω από αυτή τη συναυλία, και θα είμαστε 6 συνολικά, στο πλοίο για το Μπάρι, στις 2 Αυγούστου...

Αντε, θα κατέβεις καθόλου στην Ελλάδα, να ... δροσιστείς λιγάκι; Τέτοιες θερμοκρασίες πια, ούτε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι δυνατόν να αποδοθούν...

Σε φιλώ!!!

2:12 π.μ., Ιουλίου 27, 2006  
Blogger Odysseas said...

Πολύ όμορφο post!
Ο αγαπημένος μου προορισμός οποτε έρχομαι Ελλάδα είναι το Πήλιο (off the beaten path όμως!), ένας από τους καλύτερους συνδυασμούς βουνού και θάλασσας που έχω δει ποτε.

Έχεις απόλυτο δίκιο για τις διακοπές. Δεν καταλαβαίνω κι εγώ αυτή την εμμονη με της Κυκλάδες. Δε λέω, όμορφες είναι, αλλα το παρακάνουμε! Υπάρχουν τόσα αλλα μέρη.
Όσο για τις τιμές, ακόμα και στις "ακριβές" χώρες της δυτικής Ευρώπης βρίσκεις ενοικιαζόμενα δωμάτια με 40-50 euro/δίκλινο, με ένα πρωινό απίστευτο (και σε πολύ ωραίες τοποθεσίες). Αναχωρώ σε λίγες ώρες για μια τέτοια απόδραση του Σαββατοκύριακου!
Καλο καλοκαίρι!

3:15 μ.μ., Ιουλίου 28, 2006  
Blogger Artanis said...

Που είσαι καλή μου;;;

Περιττό να σου πω ότι αφού επιστρέψεις από τας διακοπάς αναμένουμε ποστ με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες...

2:26 π.μ., Αυγούστου 31, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

I can't relate to the non english writing but thinking people in the world rad andwrite like that it is just cool how do u get people to post comments.

3:09 π.μ., Σεπτεμβρίου 25, 2006  
Blogger blade runner said...

anonymous friend

It happens as time goes by. You visit other blogs, that you like, and you connect with people. Just like what happens with Myspace, you know, a vast chain of people communicating with each other, all over the planet. If you set up a blog, you'll see how it works for yourself. All you need is time and the desire to interact. That's about everything there is to it.

Thank you for dropping by!

4:42 π.μ., Σεπτεμβρίου 25, 2006  
Blogger mickey said...

Θέλω κι εγώ να είμαι στο σκάφος - μαζί με ...όλες σας (χεχεχε)

Θα σας κάνω Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ. Από Skipper μέχρι ...μασέρ!

Στα ..σοβαρά τώρα, συμφωνώ και επαυξάνω. Νομίζω πως θα ήταν καλή ιδέα να κανονίσουμε κάτι μαζί για το επόμενο καλοκαίρι - ή έστω κάνα long weekend μέχρι τότε. Καλά τα blogs, αλλά υποθέτω ότι και ...live θα περνάγαμε θαυμάσια :)

Υ.Γ. Οι φωτό απλά ...όνειρο!

10:20 μ.μ., Οκτωβρίου 01, 2006  
Blogger blade runner said...

αχ, βρωμοπόντικο, οι διακοπές σε σκάφος είναι όνειρο πολλών ετών, που δυστυχώς δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Πολύ θα το'θελα, why not, εδώ στέλνουν τους άλλους τους τύπους, τους adventure-lovers, στου διαόλου το χαβά και δεν έχουν καν να φάνε, και επιβιώνουν, ξέρεις, για το Survivor μιλάω. Δεν θα καταφέρουμε εμείς να περάσουμε καλά ένα τριήμερο;;;

Υou have my vote.

1:21 π.μ., Οκτωβρίου 02, 2006  
Blogger blade runner said...

αν και προτιμώ την ιδιότητα του μασέρ...

:)

1:21 π.μ., Οκτωβρίου 02, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

6情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品

3:47 μ.μ., Μαΐου 18, 2009  
Anonymous Ανώνυμος said...

1情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品]

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品

3:49 μ.μ., Μαΐου 18, 2009  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home