Παρασκευή, Ιανουαρίου 06, 2006

Good will hunting


Υπάρχει άραγε μεγάλη δόση ματαιοδοξίας στην πεποίθηση ότι ο άνθρωπος δεν είναι τίποτε χωρίς τα ταλέντα του; Αλλά, σοβαρά τώρα, υπάρχει στ' αλήθεια κανένας ιδιαίτερος λόγος να είσαι άνθρωπος χωρίς έστω ένα ιδιαίτερο χάρισμα, ξέρεις, αυτό που δίνεται ως μάννα εξ ουρανού... Σαν να ανοίγει μια χαραμάδα σε αυτό το πυκνό πέπλο άγνοιας και ημιτέλειας που μας χωρίζει από το επέκεινα, και να ξεχύνεται από κει μέσα κάτι που μοιάζει με αστρόσκονη. Αυτό, που έρχεται και κατακάθεται μέσα σου, τη στιγμή που γεννιέσαι. Και το αν θα το αντιληφθείς και τι θα επιλέξεις να το κάνεις, είναι αυτό που θα καθορίζει όλη την υπόλοιπη ζωή σου! Το χάρισμα, το δώρο, το ανεξήγητο ταλέντο, που υπάρχει αυτοτελώς, κι εσύ είσαι απλώς το τυχερό δοχείο που επιλέχθηκε για να του δώσει ένα κάποιο σχήμα. Ταλέντο να τραγουδάς, να ανεβαίνεις στο σανίδι και να τα λες καλά, να γράφεις, να συνθέτεις, να φτιάχνεις όμορφα πράγματα με τα χέρια σου, να ζωγραφίζεις, να μιλάς, να καταλαβαίνεις τους αριθμούς, να αντιλαμβάνεσαι, να δίνεις ορισμούς, να αναλύεις, να αγαπάς, να στήνεις σκηνικά, να παίζεις μουσική, να συγχωρείς, ταλέντο να ζεις. Να οδηγείς γρήγορα κι έξυπνα, να παίζεις μπάλα, να χορεύεις, ταλέντο να τριγυρνάς όσο πιο κοντά στις επάλξεις μπορείς, ταλέντο να μεγαλώνεις ένα παιδί.
12 χρόνια πριν, καθόμαστε σε μια παραλία στο Αλεποχώρι με το Μάριο, πίνουμε ένα τσιγάρο και πέφτει το μεγάλο ερώτημα: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου φόβος, ο πιο μύχιος; Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ καθόλου ρε γαμώτο, η απάντηση ήρθε πολύ φυσικά. Να πεθάνω χωρίς να έχω γνωρίσει, έστω και για μία στιγμή, τι σημαίνει να αγγίζεις τη Δημιουργία.
Κι όμως, δεν φτάνει η μία στιγμή. Γιατί μια στιγμή, μπροστά στο καθημερινό μεγαλείο του να αναμετριέσαι με αυτό το όμορφο τέρας που σου τρώει την ψυχή, είναι το τίποτε. Η καθημερινή πάλη μαζί του, η καύλα να το βλέπεις να γεννάει, η αγωνία ότι αυτό σε εγκατέλειψε όταν αυτό απλώς κάνει ένα διάλειμμα, ο γλυκός πόνος που νιώθεις όταν απαρνιέσαι άλλα για να τρέφεις αυτό, ανοίγουν δρόμους που αλλιώς μένουν θαμμένοι, κρυφοί.
Και τι είναι αυτός που δεν κάνει τίποτε το ταλέντο του; Τεμπέλης, αγνώμων, δυστυχής, αλλαζών. Γιατί νομίζει, ο πτωχός, ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να ζει κανείς σ' αυτόν τον πεπερασμένο, με ημερομηνία λήξεως γήινο κόσμο. Πόσο ελεύθερος νιώθει κάποιος όταν διαλέξει να υπηρετήσει το ταλέντο του; Πόσο πιο πλήρης, πιο γενναίος, πιο τολμηρός, πιο ευτυχής άραγε να νιώθει;
Ακόμη κι ο φόβος ταλέντο θέλει.

4 Comments:

Blogger blade runner said...

Ναι, κι αυτή ταλέντο θέλει.

Hey, spoonful, τι απαιτεί μεγαλύτερο ταλέντο όμως, η μοναξιά ή η συντροφικότητα;

8:13 μ.μ., Ιανουαρίου 07, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

na sas po ego ginetai?

h monaksia, prepei na xeris kala ton eayto su gia na tin antexis, horis na trelathis

oi sheseis ine eukoles, siga, arkei na mi zitas parapano apoti su dinune

2:17 μ.μ., Μαΐου 04, 2006  
Anonymous Ανώνυμος said...

orees oi erotisi pu thetis peri talentu, me talanizoun sihna kati tetoia ki emena (epagelmatias tebela)

asta na pane

2:19 μ.μ., Μαΐου 04, 2006  
Blogger blade runner said...

@anula

μην αφήνεις την τεμπελιά να σε απορροφά, είναι πολύ δελεαστική, σαν σειρήνα και όσο πιο πολύ της παραδίδεσαι, τόσο πιο βαθιά χάνεσαι στον κόσμο της...

Κράτα τον εαυτό σου ζωντανό, κανείς δεν πρόκειται να σε ερωτευτεί για την τεμπελιά σου, ούτε να σε συγχωρήσει εξαιτίας της, πίστεψέ με, στο λέω από εμπειρία.

:)

7:40 μ.μ., Μαΐου 08, 2006  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home